Mobilita

Waymo v USA plánuje flotilu samo-řiditelných robotických taxi

Společnost Waymo patří pod světoznámou Alphabet, pod kterou spadá i celosvětový vyhledávač Google. Zabývá se výrobou samořídící vozidla se zaměřením na jejich hardware a software. Nyní se pustila do spolupráce na vytvoření flotily plně elektrických samo-řídících robotických vozů s čínskou automobilkou Geely.

Vozy budou navrženy ve Švédsku (kde Geely vlastní švédskou automobilku Volvo) a budou upraveny podle plně elektrického pětidveřového vozu Zeekr. Waymo pak vozy vybaví hardwarem a softwarem potřebným pro autonomní řízení. Waymo v příspěvku na svém blogu uvedla, že plánuje nasadit tato vozidla v USA jako součást své stávající flotily samořídících robotických vozů někdy „v příštích letech“.

Koncepční snímky hotového vozidla ukazují vůz, který je navržen speciálně pro autonomní jízdy. Má rovnou podlahu, nízkou nástupní výšku a konstrukci bez B-sloupků pro snadné nastupování a vystupování. Nechybí posuvné dveře, sklopná sedadla a dostatek místa nad hlavou. Budoucí modely budou mít interiér bez volantu a pedálů pouze s obrazovkou, aby cestující mohli kontrolovat průběh své cesty.

S tímto konceptem si dokážu představit úspěch také u manažerů, kde by osobní řidiče nahradila technologie. V Evropě se ale obávám, že z pohledu bezpečnosti by konstrukce automobilu bez B-sloupku neodpovídala přísným bezpečnostním normám.

Koncept samo-řiditelného taxi
Zdroj: Waymo

Je otázkou, jak bude finální verze vypadat, protože koncept neodpovídá tvarům elektrického vozu Zeekr. Z konceptu tvar auta připomíná Minivan, zatímco Zeekr je spíše křížencem SUV a kombíku. Tento jev ale není ničím neobvyklým. Koncepty často mají od vozů uvedených na silnice hodně daleko.

Automobilky s rozvojem technologií více spolupracují

Zpráva o dohodě mezi společnostmi Geely a Waymo je dalším důkazem toho, jak je automobilový svět zaneprázdněn partnerstvími a spoluprací. Je tomu tak proto, že samořídicí a elektrické technologie otřásají starými známými společnostmi. Vzniká tak prostor pro rozvoj nových značek či inovace těch již zavedených.

Waymo spolupracuje se společnostmi Stellantis a Jaguar Land Rover na zavádění a rozvoji svých autonomních schopností, zatímco Geely plánuje uvést Volvo na burzu jako plně elektrickou společnost poté, co učinila totéž se svou novou značkou Polestar.

Pavla Pölzerová

Studentka ČVUT a MUNI, která miluje cestování a jednou si koupí chameleona.

Recent Posts

Brýle ze Singapuru, které se nemlží a samy se čistí

Mnoho lidí, kteří nosí brýle již jistě mnohokrát zažili, že se jim zamlžili. A nemusí…

2 roky ago

Autonomní vozítka nahradí kurýry

Česká společnost BringAuto představila autonomní vozítka, která by měla nahradit práci klasických kurýrů. Podle šéfky…

2 roky ago

Nové kamery s umělou inteligencí společnosti i-PRO EMEA

Moderní zabezpečení všeho druhu si žádá to nejlepší vybavení. To se snaží nabídnout i firma…

2 roky ago

Chytré řízení zásob je budoucností průmyslových společností

Čím se firma Bossard zabývá a jaká je její oblast působnosti? Společnost Bossard CZ s.r.o.…

2 roky ago

E.ON přichází s jeho první ultra rychlou dobíjecí stanicí

Společnost E.ON otevřela u Lovosic svůj první dobíjecí hub v Česku. V následujících letech by…

2 roky ago

S.A.W.E.R. – výrobník vody ze vzduchu

Velký úspěch na uznání sklidil vynález českých výzkumníků na výrobu pitné a užitkové vody ze…

2 roky ago