IT a telekomunikace

Xiaomi přichází s technologií dálkového bezdrátového nabíjení

Indukované bezdrátové nabíjení zatím není standardem na trhu s mobilními telefony. Řada uživatelů si stále musí vystačit se zástrčkami a nabíjecí plochy a panely jsou většinou výsadou špičkových modelů. Avšak technologický pokrok je vždy o krok napřed než přítomnost a my se tak v dohledné budoucnosti můžeme těšit na nový typ bezdrátového nabíjení. Xiaomi přichází se vzdáleným bezdrátovým nabíjením, které umožní nabití telefonu v rozsahu několika metrů od zdroje. S informacemi přišel server XDA, který tvrdí, že Xiaomi přinese na trh svou technologii Mi Air Charge.

První nápad již v roce 2015

S dálkovým bezdrátovým nabíjením jsme se setkali již v roce 2015 při konferenci CES. S technologií WattUp tehdy přišla firma Energous. Ta fungovala na bázi nízkoenergetického Bluetooth připojení, které po kontaktu se zařízením poslal RF signál, který byl následně absorbován a konvertován do DC energie pomocí vestavěného čipu. I přesto, že se tehdy technologie dočkala poměrně velkého nadšení, do dnešní doby se nedostala na komerční trh.

Xiaomi prozatím nemluví o žádných přesných specifikacích, ani o datu vydání či kompatibilního hardwaru. Zveřejněné demo a 17 nových patentů naznačuje, že bychom se zmíněné tecnologie mohli dočkat brzy. Firma prozatím vyvíjí na tomto poli o poznání větší aktivitu než ostatní velké společnosti.

Zatím víme, že Mi Air Charge Technology je 5W nabíjecí systém, který používá 144 antén uvnitř nabíjecí stanice a posílá milimetrové vlny přímo do mobilního telefonu, který je přijme. Uvnitř telefonu společnost vyvinula miniaturizovaný pás 14 antén, který konvertuje signál emitovaný nabíjecím zařízením do elektrické energie pomocí rektifikačního okruhu.

Společnost tvrdí, že se nejedná o žádné „sci-fi“, pokud se v následujících letech dočkáme nabíjecího zařízení, které signál pošle na větší vzdálenosti, skrze různé objekty do všech zařízení, která signál budou umět přijmout, včetně chytrých hodinek nebo speakerů. Nahrává tak tomu, že se v budoucnu dočkáme zcela bezdrátových domácností. Otázkou tak pouze zůstává, kdy se zařízení dočkáme.

Petr Kašík

V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie

Recent Posts

Brýle ze Singapuru, které se nemlží a samy se čistí

Mnoho lidí, kteří nosí brýle již jistě mnohokrát zažili, že se jim zamlžili. A nemusí…

2 roky ago

Autonomní vozítka nahradí kurýry

Česká společnost BringAuto představila autonomní vozítka, která by měla nahradit práci klasických kurýrů. Podle šéfky…

2 roky ago

Nové kamery s umělou inteligencí společnosti i-PRO EMEA

Moderní zabezpečení všeho druhu si žádá to nejlepší vybavení. To se snaží nabídnout i firma…

2 roky ago

Chytré řízení zásob je budoucností průmyslových společností

Čím se firma Bossard zabývá a jaká je její oblast působnosti? Společnost Bossard CZ s.r.o.…

2 roky ago

E.ON přichází s jeho první ultra rychlou dobíjecí stanicí

Společnost E.ON otevřela u Lovosic svůj první dobíjecí hub v Česku. V následujících letech by…

2 roky ago

S.A.W.E.R. – výrobník vody ze vzduchu

Velký úspěch na uznání sklidil vynález českých výzkumníků na výrobu pitné a užitkové vody ze…

2 roky ago