Kubota a Tevel vyvíjejí autonomní drony pro sběr ovoce

Společnost Kubota investovala 20 milionů dolarů do společnosti Tevel Aerobotics Technologies, která je lídrem ve vývoji autonomních létajících zemědělských robotů. Reagují tak zejména na problém lokálního nedostatku pracovních sil, který prohloubila pandemie onemocnění COVID-19, růst světové populace a tedy zvýšení udržitelnosti v zemědělství.

Společnost Tevel byla založena teprve před třemi lety v Izraeli. Při vývoji svých „česacích“ robotů kombinují umělou inteligenci s počítačovým viděním a nejmodernějšími metodami letového řízení.

Každý rok se na ploše 70 milionů hektarů celosvětově vyprodukuje více než 800 milionů tun ovoce. To představuje roční tržní hodnotu 1 bilion amerických dolarů. Každý rok však zemědělci utratí 100 miliard dolarů za sběr a přijmou více než 10 milionů sezónních pracovníků, aby ovoce sklidili. Nalézt, vyškolit a ubytovat tuto pracovní sílu pak vyžaduje další nezbytné zdroje. Filozofie firmy Tevel je mimo to založena na předpokladu vzrůstu světové lidské populace do roku 2050 o 40%, který si vyžádá dvojnásobnou produkci ovoce. Stejně tak na zvýšení zemědělské plochy na 140 milionů hektarů, která bude budoucí populaci živit.

Společnost Tevel si již v uplynulých letech poradila s řadou technologických výzev a očekává se, že v roce 2021 dokončí společný projekt s firmou Kubota. Prohlašuje, že jejich roboti disponují maximální flexibilitou, která umožňuje sklizeň více druhů ovoce. Podle Tevelu si dron poradí stejně dobře s jablky, jako například s avokádem.

Roboti jsou spojeni s autonomním vozidlem, které rovněž funguje jako zdroj energie. Každé takové vozidlo je vybaveno šesti drony, vybavenými nástroji pro sběr plodů. Roboti jsou nejen schopni rozlišení mezi listím a ovocem, ale dokonce i velikostí a zralostí. Skrze aplikaci v chytrém telefonu farmář získává data, jako například celkovou sumu sklizeného ovoce, nebo odhadovaný čas k dokončení sklizně.

Od vzájemné spolupráce si obě společnosti slibují, že vytvořené technologie přispějí k úspoře práce a zvýšení efektivity v zemědělství.

Zdroj: Food and Farming technology, zdroj titulní fotografie: Tevel.

Lukáš Kekrt

Populizátor vědy, ultramaratonec a naivní tramp, mikrobiologie, Karlova Univerzita

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Close
Close