Shell plánuje šnížit stavy svých zaměstnanců

Ropná společnost Shell plánuje snížit stavy svých zaměstnanců o 9000, což je v současnosti asi 10 % jejich celkové pracovní síly. Shell, který měl na konci roku 2019 83 000 zaměstnanců, předpokládá, že reorganizace firmy ušetří až 2,5 miliardy dolarů do konce roku 2022. Škrty pomohou společnosti pro přechod z ropy na udržitelné nízkouhlíkové energie.

Minulý měsíc došlo k zahájení široké revize business plánu celé firmy, která se soustředila na snížení výdajů a přípravě na restrukturalizaci operací vedoucích k přechodu na udržitelnou energetiku. Firma počítá se škrty 7-9 tisíc pracovních míst, mezi které počítá i 1500 pracovníků, kteří dobrovolně opustili své pozice dříve tento rok. „Po hlubším pohledu do naší společnosti jsme zjistili, že máme až moc vrstev napříč firmou. Proto jsme se rozhodli pro změnu organizace firmy,“ říká Ben van Beurden, CEO Shell.

Podobně se zachovala i společnost BP (dříve British Petroleum), která má v plánu propustit 10 000 zaměstnanců. Bernard Looney, CEO firmy, díky tomu plánuje rychlý přechod z těžby ropy na obnovitelné zdroje.

Zredukování výdajů je pro obě společnosti výhodné pro přechod do jiného energetického sektoru. Zároveň, společně s dalším ropným hráčem firmou Total, svádí přímý souboj o trh, který pomalu barví svou tvář do zelena.

Produkce ropy v posledních čtvrtletích klesla

Produkce ropy ve společnosti Shell klesla na 3,05 milionu barelů za den ve třetím čtvrtletí roku 2020. Jde samozřejmě o důsledek koronavirové pandemie. Situaci nepomohly ani hurikány, které postihly pobřežní platformy. Ty byly bohužel nuceny na nějakou dobu úplně zavřít. V tuto chvíli Shell hledá pozice, díky kterým by mohla společnost zredukovat ztráty z posledních kvartálů.

Nepůjde tak pouze o škrty v pracovních místech, ale do budoucna se jedná i o zrušení některých rafinerií. Ze současných 17 by mělo zůstat 10. Ještě 15 let zpět přitom firma disponovala více než 55 rafineriemi. „Pokud chceme jít správným směrem a uspět jako součást společnosti směřující k udržitelné produkci, je ten správný čas pro posun,“ uzavírá Ben van Beurden.

Zdroj: Business Insider
Foto: Khamkéo Vilaysing, Unsplash

Tags

Petr Kašík

V jedoduchosti je krása. Popularizace vědy. Sport. Knihy. Naivní tramp. Univerzita Karlova, Molekulární biologie

Související články

Napsat komentář

Back to top button
Close
Close