Vánoční přání posíláme stále častěji přes sociální sítě

Ať chceme nebo ne, lidé stále více používají sociální sítě a komunikace se přesouvá do virtuálního on-line světa. Z dat českých operátorů vyplývá, že pro vánoční přání jsou stále méně používány tradiční způsoby jako telefonování nebo posílání SMS zpráv.

Během Štědrého dne proběhlo u zákazníků O2 13 943 miliónů hovorů a poslali 12 196 miliónů SMS zpráv. Tato čísla se zdají obrovská, ale zároveň mluví jasně. Meziročně jde o pokles o 4, respektive o 13 procent. Jen dodám, že nejvíce zpráv bylo odesláno dopoledne mezi 10:00 a 11:00.

WhatsApp zaznamenal největší nárůst

Naopak obrovský nárůst zaznamenávají vánoční přání odeslaná přes sociální sítě. Operátor O2 zaznamenal na Štědrý den nový rekord v objemu přenesených dat. Konkrétně jde o 2143 TB a nárůst oproti minulým Vánocům o 31 procent. Vůbec největší skok, sedmdesáti procentní nárůst, zaznamenala aplikace WhatsApp.

Situace se nijak dramaticky neliší ani u jiných operátorů. Například T-Mobile uvádí pokles u počtu hovorů o 6,4 procenta a u SMS zpráv dokonce o celých 21 procent. Ne jinak je tomu u MMS. Tam je pokles o 18 procent. I zde objem přenesených dat výrazně stoupl, jde o 15 procent.

U večeře telefony nepoužíváme

Z dat také plyne, že přenos dat kulminuje ve dvou časech. První vrchol nastává krátce po poledni a druhý kolem deváté večerní. Naopak v době mezi 17:00 a 20:00 lidé telefony používají výrazně méně. Uchylují se k večeři a k rozbalování dárků u stromečku.

Data operátora Vodafone též ukazují, že i délka hovorů klesá. Objem hlasových hovorů klesl o 12 procent. Na druhou stranu objem dat stoupl oproti loňsku o 34 procent. To jen potvrzuje fakt, že lidé stále více využívají pro svá vánoční přání sociální sítě. Konkrétně nejvíce vytíženým časem je doba mezi 21:00 a 22:00. Překvapující je, že i když se komunikace více přesouvá do on-line prostoru, počet odeslaných multimediálních zpráv výrazně narostl oproti běžnému pracovnímu dni na téměř trojnásobek.

Source
ceskenoviny.czunsplash
Tags

Související články

Mohlo by Vás zajímat
Close
Back to top button
Close
Close